Новобудови і Львів: обираємо розтермінування або іпотеку

09.10.2019

Придбати житло у Львові, заплативши всю суму відразу, складно. Вирішити проблему можна просто. Вистачить тез: «новобудови», «Львів», «розтермінування». Три слова описують реальний вихід із ситуації. Окрім купівлі житла від забудовника, є іпотека, яку надають банки. Вибір між цими двома варіантами є складним.

Розтермінування – це пропозиція від забудовника, а іпотечний кредит надає банк, який не має безпосереднього відношення до будівельної сфери.

Розбіжності в умовах:

  • Клієнт забудовника платить 50% вартості квартири відразу, а решту суми сплачує частинами протягом певного періоду часу. Цей період і суму, яку переплачує клієнт забудовника, визначається договором; у різних компаніях різні пропозиції.
  • Якщо є бажання скористатися іпотечним кредитом, схема оплати розподіляється по-іншому. Перший внесок значно менший і становить до 20% від вартості житла – це вирішує банк. Крім того, іпотеку можна «розтягнути» на тривалий час, а розтермінування здебільшого діє протягом року-двох.

Який варіант більш вигідний?

Залежить від купівельної спроможності. Якщо є можливість заплатити половину вартості квартири відразу, розтермінування однозначно є вигіднішим варіантом, бо:

  • Розтермінування на житло в новобудовах Львова – спосіб вигідно купити сучасне житло з якісними комунікаціями та використанням новітніх принципів житлової архітектури.
  • Відсоток, який нараховує забудовник за можливість скористатися розтермінуванням, зазвичай менший, ніж відсоток, який вимагає банк.
  • Деякі компанії, наприклад, «НоваБудова», пропонують акції, які роблять цей варіант ще більш вигідним. Якщо додати до цього інші акції та можливість купити квартиру у будинку до здачі за нижчою ціною, вигода зростає ще суттєвіше.

Крім того, умови договору можуть мати «пастки», зокрема прив’язку до курсу іноземної валюти тощо. Адже мета банку – заробити на іпотечному кредиті. А мета забудовника – продати квартиру. Відтак у другому випадку умови співпраці більш прозорі та потенційно вигідні для клієнта.