Інвестиції в нерухомість під час пандемії: способи придбання житла

12.01.2021

Поки триває локдаун, громадяни нашої країни продовжують шукати ефективні способи збереження та примноження власних коштів. У топі для інвестицій і під час пандемії як і раніше залишається нерухомість. Купівля квадратних метрів можлива в різні способи, кожен з яких має свої особливості.

1. Дериватив. Якщо бажаєте заощадити, то зверніть увагу на цей варіант, адже він не обкладається податком на додану вартість. Тут, крім продавця і покупця, в укладенні договору бере участь компанія з управління активами. Вона продає покупцеві дериватив, а той в подальшому укладає з девелопером договір купівлі-продажу майнових прав.

2. Попередній договір. Укладається з компанією-девелопером і зобов'язує забудовника після отримання сертифікату про введення об'єкта в експлуатацію укласти з покупцем основний договір.

3. Фонд фінансування будівництва. У таких угодах обов'язково бере участь банк. Інвестор укладає договір про участь у Фонді фінансування будівництва та стає довірителем Фонду. Цей спосіб надійний, якщо структура не пов'язана із забудовником. В іншому випадку банк має опцію перенаправляти гроші вкладників не за призначенням.

4. Договір купівлі-продажу майнових прав. Укладається договір купівлі-продажу майнових прав, що підтверджує, що девелопер зобов'язується побудувати і передати у власність інвестору квартиру. Цей договір можна укладати, якщо в забудовника є дозвільні документи на будівництво житлового об'єкта.

5. Програми кредитування. Іпотека в банку – відомий інструмент для отримання грошових коштів під придбання житла. Фінансові установи видають кредити тільки перевіреним забудовникам і житловим комплексам, що є гарантією отримання житла в кінцевому підсумку.

6. Цільові облігації. Покупець купує цінні папери, які потім зможе обміняти на квартиру. Додатково підписується договір резервування квартири. Недолік цього способу – інвестор не може впливати на будівельну компанію, якщо є прострочення в процесі зведення житла або інші порушення.

Інвестиції під час пандемії повинні бути максимально продуманими і надійними. Придбання нерухомості, безумовно, таким і є. Якщо купуєте квадратні метри, радимо вибрати найбільш підходящий саме для вас спосіб того, як це зробити.