Як безпечно купити квартиру і не потрапити на несумлінного забудовника

06.08.2019

Купівля квартири в новому будинку вигідна з ряду причин, серед яких нижча (на етапі будівництва) ціна, сучасні матеріали і планування, наявність необхідних об'єктів інфраструктури і т.д. Але вкладення грошей у нерухомість пов'язане з певними ризиками, головний із них – можливість потрапити на несумлінного забудовника.

Вибираючи девелопера, не соромтеся насамперед пошукати дані в інтернеті, де дуже багато інформації про те, як безпечно купити квартиру і яким забудовникам можна довіряти. Якщо ви зупинилися на конкретній компанії, подивіться їхній сайт і поспілкуйтеся на форумах із людьми, які вже придбали квартири від цього забудовника. Скільки років компанія працює на ринку, скільки квадратних метрів збудовано, чи були скандали за участю забудовника – усі ці фактори є надзвичайно важливими, і їх не варто ігнорувати.

Зверніть увагу на вартість метра квадратного. Занадто низька ціна на тлі конкурентів – причина задуматися. Не ведіться на халяву, адже безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Низька ціна може свідчити про проблеми, пов'язані з будівництвом або із самим девелопером. Спокусившись «солодкою» ціною, ви ризикуєте втратити значно більше в майбутньому.

Маєте у своєму розпорядженні кошти – зверніться до юристів. Професіонали знайдуть всю цікаву для вас інформацію – і хорошу, і погану. Також можна зробити це самостійно, скориставшись сайтами Міністерства юстиції України, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, публічною кадастровою картою, реєстром дозвільних документів, де ви знайдете дані про забудовника і його споруджуваний об'єкт.

Як ще перевірити безпечність купівлі квартири? Особисто відвідайте будівництво, якщо є можливість. Побачити все на власні очі – відмінний варіант, щоб не бути обдуреним.

Якщо обрана вами компанія успішно подолала всі перевірки, останнє, що має бути зроблено – упевнитися в наявності необхідних документів. Зверніть увагу: надійна компанія сама надасть усі папери або перенаправить на свій сайт, де зібрана вся необхідна документація. Якщо ж вам говорять, що ця інформація засекречена або поки що недоступна, краще припинити співпрацю з таким забудовником.

Бажаємо вам не стати жертвою аферистів і купити квартиру своєї мрії!