Новобудови в розстрочку: аспекти купівлі квартири

10.12.2019

Слід визнати: іпотечні програми в Україні розвинені погано порівняно з західними аналогами, де багато хто може дозволити собі купити житло, не переплачуючи. Тому потенційні покупці намагаються накопичити частину коштів, щоб узяти квартиру в новобудові в розстрочку від забудовника.

Плюси розстрочки

  1. Відсутність необхідності збирати пакет документів – досить паспорта й ідентифікаційного коду.
  2. Невелика переплата (порівняно з іпотекою), відсутність додаткових комісій. А іноді забудовники надають цю послугу без переплат.
  3. Покупець не ризикує грошима, якщо в певний момент виникають фінансові труднощі – девелопер просто повертає гроші, які вже були внесені на рахунок.

Хоча в цілому цей варіант виглядає краще іпотеки, є і фактори, що говорять на користь іпотеки: менший термін виплати кредиту, можлива прив'язка до курсу долара, відсутність права власності на нерухомість до стовідсоткового погашення заборгованості.

Право на розстрочку мають всі, головне – внести перший внесок за квартиру. Будь-яка людина в силах самостійно оцінити власну платоспроможність і вибрати варіант нерухомості, виходячи з названого критерію.

Шукаючи варіант новобудови в розстрочку, слід пам'ятати про важливість надійності забудовника. Вибравши девелопера, обов'язково:

  • ознайомтеся з документами самого забудовника і потенційного житлового комплексу, в якому купуєте квартиру;
  • порахуйте, скільки житлових комплексів девелопер здав в експлуатацію (особливо якщо купуєте житло в першій черзі нового ЖК);
  • дізнайтеся, як довго компанія на ринку і чи були скандали, пов'язані з нею;
  • проаналізуйте відгуки від людей, які співпрацювали з забудовником.

Експерти пропонують приблизний сценарій для бажаючих взяти квартиру в розстрочку. Скажімо, ви – чоловік і дружина (хлопець і дівчина) і пригледіли житло вартістю 50 000 доларів. Для цього відкладайте щомісяця по $ 1 000. За рік «набіжить» $ 12 000 і $ 24 000 – за два роки. Цієї суми достатньо для стартового внеску. Далі – укладаєте договір розстрочки терміном на 2 роки з компанією-забудовником і виплачуєте залишок.

Розстрочка – прекрасний шанс відносно швидко і безпечно обзавестися власним куточком. І ми переконливо радимо скористатися нею!