Процедура придбання квартири на первинному ринку

11.01.2019

Уявіть, ви вже вибрали квартиру в сучасній новобудові і готові її купити. Що ж робити далі? При покупці житла, як правило, співробітники компанії інформують про подальші дії і всі необхідні документи, які потрібно підготувати на момент угоди. Однак, не завадило б розібратися, які бувають договори і чим вони відрізняються. Розрізняють:

— Договір завдатку;

— Попередній договір;

— Основний договір.

У чому різниця? 

Бажання інвестора придбати обрану нерухомість фіксується в договорі завдатку. Його укладають також під час покупки квартири на вторинному ринку. Цей тип юридичної угоди зобов’язує покупця придбати житло в певний термін, а продавця — не продавати його іншим особам. Якщо з якихось причин покупець відмовляється купувати нерухомість, то бронь з неї знімається, а завдаток не повертається.

Можна вважати, що процедура покупки квартири починається з підписання договору завдатку. Однак на даному етапі у потенційного покупця є ще право передумати з покупкою квартири.

Ситуації, коли підписується попередній договір 

  1. Якщо житло купується у розстрочку. В угоді позначається чітко фіксована сума і період її погашення.
  2. Якщо кошти інвестуються у нерухомість, яка ще будується.
  3. Коли покупець повністю вніс суму за квартиру, але ще не оформив на неї право власності.

Якщо будинок зданий, то забудовником надається наступний пакет документів:

  • Декларація про готовність об’єкта до експлуатації;
  • Сертифікат відповідності об’єкта будівництва.

Важливий момент, з якого починається процедура покупки квартири — надання забудовником наступних документів:

  • Витяг з реєстру прав власності;
  • Декларація про початок будівельних робіт;
  • Електронна ліцензія на право провадження господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури.

Що необхідно знати покупцеві?

Отже, процедуру покупки квартири можна звести до наступного: покупець вніс всю суму за нерухомість, підписав основний договір на житло і законно вступив у право власності. Як правило, забудовник зацікавлений продавати квартири на законних підставах і забезпечити покупцям все необхідне для комфортного проживання. Якщо квартира купується в готовому будинку, то електрика, газ і вода повинні бути підведені. Якщо покупка здійснюється на етапі будівництва будинку, варто поцікавитися, чи були якісь проблеми у цього забудовника в інших його комплексах.

Усі фінансові операції з грошима між вами і будівельною компанією повинні бути максимально чіткими і прозорими. Розрахунки рекомендуємо проводити виключно через банківські установи, а всі квитанції зберігати.

Компанія «НоваБудова» будує одразу кілька ЖК і пропонує квартири, як в уже побудованих будинках, так і на етапі будівництва. Ще тут можна придбати житло з дизайнерським ремонтом від забудовника.

Підсумуємо, на сьогоднішній день процедура покупки квартири, вибір схеми інвестування та договірна практика придбання різних об’єктів нерухомості — завдання, які вирішити людині без певних навичок і знань дуже складно. Ми з радістю готові вам допомогти у вирішенні таких важливих фінансових і юридичних питань.

11645