10 ознак вдалого планування

29.09.2017

Всі, хто колись шукав квартиру, знає, що це рідко романтичні прогулянки, але частіше - катування. Тому, коли ми знаходимо щось у потрібному районі, у задовільному стані та за відповідні гроші, то полегшено зітхаємо і починаємо нове життя. Потім виявиться, що коридори завузькі і темні, кухня тіснувата, а інтер'єри нашої мрії сюди просто не впишуться. Ось чому потрібно відразу підготуватися і розібратися, що передбачає правильне планування квартири.

1. Багато вікон

І вони виходять на різні сторони світу. У задушливих і темних приміщеннях жити неприємно і шкідливо, а краще освітлення, як відомо, - природне. Теплі промені з південно-східної сторони допомагають прогріти кімнату, а на балконі або терасі з західної сторони буде приємно насолоджуватися заходом. Крім того, грамотне оформлення вікон повністю змінює уявлення про простір в будинку.


2. Широкі, а не довгі приміщення

Особливо це стосується спальні та вітальні. Вузькі кімнати любили будувати в економні радянські часи. Тоді вздовж стін виставляли шафи і ліжка, таким чином приміщення нагадувало вузький коридор. Зараз тенденції в плануванні панельних будинків інші - для квадратних приміщень простіше підбирати меблі та організувати простір там легше. Крім того, широка кімната з одним вікном значно світліша за вузьку.


3. Рівні кути

Якщо ви купуєте квартиру на вторинному ринку, то нестандартні архітектурні рішення можуть здатися привілеєм і приємною родзинкою квартири. А потім ви почнете підбирати меблі. Більшість виробників розраховує на класичні рівні стіни і кути, тому звичайні меблі в дизайнерські скошені куточки впишуться абияк, зайнявши при цьому зайвий простір. Прибирати там теж буде незручно. Тому доведеться або робити меблі на замовлення, або ремонт. У будь-якому випадку - витрати грошей, часу і нервів. Тому відразу продумайте весь план квартири з меблями.



4. Просторий передпокій

Досить велика для того, щоб поставити шафу для верхнього одягу, столик для дрібниць і при цьому залишилося місце. Всі ми були в гостях, де доводилось шикувалися в незручну чергу по одному, щоб увійти або вийти. Та ж ситуація, коли сім'я повертається з відпочинку з купою валіз. Залишайте ці тісні пережитки минулого, нехай передпокій буде просторим.


5. Мало коридорів (або немає зовсім)

Але крім передпокою, інших службових просторів повинно бути мінімум. Тим більше всі ці коридори з кімнати в кімнату зазвичай тісні та вміщають максимум шафу і лампу. У невеликих квартирах така витрата площі абсолютно не виправдана.


6. Гардеробна

Гардеробна давно перестала бути розкішшю з зарубіжного кіно, а стала приємною реальністю. Сучасні забудовники все частіше включають її в типове планування квартир, тому знайти житло з гардеробною зовсім нескладно. Вона звільнить простір в кімнатах, позбавивши їх від нудних шаф.


7. Велика ванна

Бажано, щоб вона була розташована поруч зі спальнею - немає нічого гіршого, ніж йти спросоння по коридорах до заповітної вбиральні. Зараз прижилася практика будувати дві ванні кімнати для квартир з трьома і більше кімнатами. З одного боку, це з'їдає квадратні метри, але з іншого - у великій родині інакше ніяк. З двома ванними можна розділити їх функції. Наприклад, в одній зробити пральню і душ, а в іншій створити зону відпочинку зі свічками.


8. Кухня-вітальня

Поєднувати кухню й вітальню в один великий простір почали в плануваннях квартир-студій. Головна ідея полягала в економії площі та грошей. Згодом всі зрозуміли, що таке планування не тільки вигідне, воно і справді зручніше, ніж ізольовані простори. Менше стін і дверей, більше простору, та й вечерю набагато приємніше готувати не на самоті, а одночасно спілкуючись з сім'єю або гостями в їдальні.

Тут найголовніше - правильно зонувати простір. Люди часто ставлять барну стійку, представляючи регулярні вечірки з коктейлями, але на ділі рідко нею користуються. Вечірки в будинку не так часто, а їсти за вузькою стійкою незручно. Інший популярний варіант - сходинка, про яку ні-ні, та й спіткнеться хтось. Тому підберіть практичний варіант, наприклад, зонування за допомогою контрастного кольорового оформлення або столу.


9. Лоджія або балкон

Перевага балкону очевидна, в першу чергу, для садівників і курців. Решта людей часто використовують його просто як додаткове місце зберігання, тому якщо балкона немає, то і турбуватися нема чого. Але навіть якщо у вашій родині немає ні садівників, ні курців, подумайте про інші переваги балкону. Відкритий простір може перетворитися на майданчик для посиденьок, місце для творчого хобі (наприклад, малювання або фотографування). А на заскленій лоджії взимку зручно сушити білизну, так в квартирі не буде відчуватися сирість.


10. Висока стеля

У багатоповерхових будинках, де і так відчувається тиск з усіх боків, хочеться домогтися максимального відчуття вільного простору. Низькі стелі цьому аж ніяк не сприяють. Навпаки вони продиктують майже все оформлення інтер'єру в кімнатах. Вам доведеться полюбити шпалери в вертикальну смужку і мінімум темних акцентів. З високими стелями продумувати дизайн набагато цікавіше і веселіше.