Поради від нотаріуса: як придбати квартиру, щоб потім не було боляче

09.10.2017

При покупці квартири юридична сторона є дуже важливою. Страшно бути обдуреним, страшно підписати щось не те. Щоб уникнути небезпечних угод, обов'язково консультуйтеся у незалежних юристів. З цією ж метою ми зібрали найбільш поширені питання про покупку нерухомості та задали їх нотаріусу. Відповідає Ракул Оксана, приватний нотаріус і кандидат юридичних наук.

— Навіщо взагалі потрібен нотаріус при покупці квартири?

— Щоб відповісти на це питання, потрібно прояснити, хто такий нотаріус. Визначення терміну «нотаріус» закріплено в законі України «Про нотаріат».

Нотаріус — це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, у державному нотаріальному архіві чи веде незалежну професійну нотаріальну діяльність.

Зверніть увагу, що сьогодні нотаріус в Україні — це ще реєстратор бізнесу та прав на нерухомість. Згідно із законом документи про купівлю-продаж обов'язково повинні підтверджуватися нотаріально.

Не у всіх країнах поширена така практика. Але мені здається, це дуже важливо, щоб була незалежна перевірка документів, правильності їх оформлення.

— Як не потрапити на поганого нотаріуса?

— Ми повинні розуміти, що людина, яка здала іспит і отримала право займатися нотаріальною діяльністю, вже стоїть на захисті ваших інтересів і законних прав. Нотаріус повністю відповідає за завдану ним шкоду при проведенні нотаріальної діяльності. Він також несе і кримінальну відповідальність за державну реєстрацію прав на нерухомість, якщо вона проведена неправильно.

Тому, я думаю, що поганих нотаріусів не існує, адже всі вони зобов'язані діяти відповідно до закону.

— Як купити квартиру, щоб не було боляче?

— Перш за все перевірте, чи всі документи в порядку. Я постійно стикаюся на практиці з тим, що покупці дуже ретельно перевіряють продавців і зовсім забувають про власні документи. Тому раджу перевірити перед подачею документів, чи в порядку ваш паспорт.

Поширена помилка — не вклеєна нова фотографія після досягнення 25 або 45 років. Зробити це потрібно саме після досягнення цього віку, за день або два до цього. Також обов'язково повинні бути оригінали документів.

Звичайно, потрібно перевірити і особистість продавця, його правовстановлюючі документи, переконатися, що ця людина дійсно має право продавати цю нерухомість. На сайті Міністерства юстиції можна перевірити право власності на нерухомість. Тому убезпечити себе від шахраїв можна й потрібно.

Залишилися питання? Задайте їх в коментарях, ми обов'язково запропонуємо вам пораду з юридичної точки зору.