Як заощадити простір в маленькій квартирі

09.10.2017

Переїжджаючи в новий будинок, нам здається, що тут завжди буде просторо і затишно. Але з часом речей стає все більше і вони перестають вписуватися в планування маленької квартири. Якщо ви не можете дістати одну річ з шафи, не витягнувши десяток інших, пора щось змінювати. Давайте розберемося, як заощадити простір в маленькій квартирі без шкоди комфорту.

1. Правильно розставте пріоритети. Проведіть своєрідну інспекцію - піддайте критиці всі меблі та великогабаритні предмети в будинку. Якщо ви не користуєтеся цим регулярно або річ перестала вас радувати, пора від неї позбутися. Так само, як страшний чайний сервіз, подарований на весілля двоюрідної тіткою Галею, велосипедний тренажер, яким ви користувалися три рази півроку назад і колекція сувенірів на полиці. Подумайте, чи дійсно ці речі потрібні вам і що вони говорять про вас?

Якщо будете нещадні, то здивуєтеся кількості простору, що звільнився. Не обов'язково виносити все на смітник, можна віддати речі на добродійність або барахолку. Те, що залишиться, правильно організуйте. Замість того, щоб зберігати всі листівки і сентиментальні штучки на полицях, їх можна організувати в симпатичні альбоми та коробки спогадів.



2. Подбайте про зонування маленької квартири. Відокремте робоче місце від зон відпочинку, посуд повинен стояти на кухні, а велике дзеркало - поруч із шафою. Так речі перестануть накопичуватися де попало, зникне відчуття безладу і візуально збільшиться простір. Якщо кімнати вузькі і довгі, відокремте зони меблями, які поставте впоперек - так зникне відчуття коридору. Інший варіант - зонування однокімнатної квартири за допомогою кольору килимів або стін, головне - не перестарайтеся і ретельно продумайте гамму кольорів.



3. Поміняйте двері та вікна. Розсувні двері звільнять в кожній кімнаті по куту. Заставляти це місце речами не обов'язково, але дихати стане вільніше. Те ж стосується вікон: світлі приміщення завжди здаються просторішими. Візуально збільшити простір допоможуть і дзеркала.



4. Ретельно підбирайте меблі. Якщо ви думаєте, як розмістити меблі в маленькій квартирі, зверніть увагу на вбудовані конструкції - шафи, полиці, тумби, побутову техніку. Практично будь-який простір можна заповнити - сходинки, пуфи, подіум, підстава ліжка можуть служити ящиками для зберігання.



5. На кухні допоможуть висувні стінки, в яких зберігаються спеції або побутова хімія. Ще один лайфхак - сітки для кухонного начиння + магнітні дошки, до яких кріпляться ножі або баночки для спецій.


6. Не забувайте і про двоповерхові конструкції, особливо у дитячій. На одному рівні можна розмістити ігрову або робочу зону, а на іншому - ліжко.



7. У майбутньому навчиться аналізувати свої звички. Якщо ви бачите, що речі накопичуються в одному місці, організуйте там компактне місце для зберігання речей. Не бійтеся змінювати простір навколо себе, так жити буде і легше, і веселіше.